Samfund

31 vilde midtjyske idéer til flere gode liv i byerne

Hér på lystbådehavnen ved Randers Fjord drømmer den lokale idrætsforening om at anlægge et hotspot for vandaktiviteter. Foto: Nordea Fonden

Nordea-fonden har modtaget 31 projektidéer fra 21 midtjyske byer til Her gror vi-puljen. Drømme om grønne åndehuller i byerne og stærke lokale fællesskaber går igen.

Hele seks af idéerne kommer fra Randers. 

Randers, Lemvig, Auning, Aarhus og Skjern er blandt de 21 midtjyske byer, der har hver budt ind med forslag til nye grønne og blå åndehuller i deres by. 

Med 31 forslag er Midtjylland regionen med flest ansøgninger, hvilket gør regionen til topscorer blandt ansøgerne til Nordea-fondens Her gror vi pulje. 

Særligt Randers Kommune skiller sig ud, idet seks forslag kommer herfra. Foruden to fra Spentrup også fire idéer fra selve Randers by. Blandt dem forslaget om en flydende sauna på Randers Fjord fra Randers Gymnastiske Forening, der trods navnet på den 150 år gamle forening også organiserer parcour, crossfit og vandaktiviteter.

– Ideen til et hotspot for vandaktiviteter kommer faktisk fra nogle af vores crossfit medlemmer, som løber ned i lystbådehavnen og hopper i vandet efter træning. Og de syntes, det kunne være rigtigt fedt, hvis de kunne søge ind i en varm sauna bagefter, fortæller forretningsfører Torben ‘Totte’ Kjeldsen fra foreningen og tilføjer:

– Vi har det sådan, at når nogen brænder for noget, så siger vi meget sjældent nej, for det er hel forudsætningen for at noget kan vokse. Frivilligheden er hele motoren i vores forening.

Drømmen er at etablere et hotspot for vandaktiviteter ved i lystbådehavnen Dronningborg bådelaug i Randers, hvor man vil opføre en flydende sauna, et opholdssted og hus til opbevaring af materiel på land. Primære aktiviteter vil være vinterbadning, SUP og åbentvand-svømning. 

Projektet er en af 124 ansøgninger som Nordea-fonden har modtaget i første ansøgningsrunde og som skal få naturen til at gro inde i byerne og fællesskaberne til at vokse. Fristen til anden og sidste ansøgningsrunde er 22. februar 2023.  

Blandt ansøgerne drømmer mange om at skabe grønnere byrum og invitere naturen helt ind i byerne, mens der også er en klar efterspørgsel på fælles haver og dyrkningsarealer. Det er idéen om en permahave centralt i København og en bibliotekshave i Midtjylland gode eksempler på. Men blandt forslagene er også blå samlingssteder i byerne eksempelvis friluftsbade, der fint lever op til støtteforudsætningen om, at projekter skal komme mange til gode og indeholde udendørs aktiviteter.

Ønsker opholdssteder ved vandet

Biodiversitet og vild natur fylder også meget – gerne i kombination med aktivitets- og legepladser. Det gælder f.eks. drømmen om vilde skolehaver i Holbæk og en legeplads skabt af genbrugsmaterialer på Nordfyn.  

En tredje tendens er idéer med afsæt i den blå natur: Havet, havnemiljøer, åer og saunaer. Mange foreninger ønsker sig opholdssteder tæt ved vand, ligesom sø- og havnebade kan få et helt nyt liv med midler fra puljen.

“Med interessen for Her gror vi-puljen er vi igen blevet bekræftet i, at der er virkelyst og engagement i danskerne. Vi vil hinanden, og vi vil have meget mere natur i vores nære omgivelser. Vi glæder os til at være med til at gøre drømmene til virkelighed,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.  

Hvem der opnår støtte i første ansøgningsrunde offentliggøres til marts. Der er dog fortsat gode muligheder for at søge puljen. 

Fokus på bæredygtighed

De 124 ansøgninger udgør et potpourri af unikke idéer med afsæt i bynatur, men alligevel viser en række tydelige tendenser sig, bl.a. også affødt af, at Nordea-fonden stiller krav om fokus på miljømæssig og social bæredygtighed. 

“Med Her gror vi-puljen forsøger vi at inspirere ansøgerne til at tage flere bæredygtige valg, som både kan smitte positivt af på fællesskabet og klimaet. Hvis vi allesammen ændrer en lille smule på vores adfærd, så vil det tilsammen gøre en stor forskel,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.  

I alt har Nordea-fonden afsat 50 millioner kroner til Her gror vi-puljen, og der kan søges fra 200.000 kroner til 1 million kroner pr. projekt.  

Ansøgninger fra følgende 21 midtjyske byer:

Herning, Ulfborg, Lemvig, Auning, Grenaa, Hundslund, Malling, Odder, Randers, Spentrup, Skjern, Tarm, Gjern, Roslev, Skive, Knebel, Karup, Tjele, Brabrand, Tilst og Aarhus C.

Idéer i hele Danmark

I de 124 ansøgninger er der i alt ansøgt for 78 millioner kroner med et gennemsnit på 630.000 kroner pr. ansøgning, og der er kommet ansøgninger til Her gror vi-puljen fra hele landet: 

  • Region Hovedstaden: 20
  • Region Midtjylland: 31
  • Region Nordjylland: 20
  • Region Sjælland: 24
  • Region Syddanmark: 29

Ses der på kommunerne, kommer der flest ansøgninger fra København, hvor Nordea-fonden har modtaget ni projektidéer. Derefter følger foreninger og organisationer i Randers Kommune, der har sendt seks ansøgninger afsted. 

I alt er der kommet ansøgninger fra aktører beliggende i 52 af landets 98 kommuner. 

Fakta om Nordea-fondens Her gror vi-pulje

  • Her gror vi-puljen støtter projekter, der fremmer gode liv i byen med fokus på at bidrage til bynaturen og styrke blå og grønne fællesskaber. 
  • Alle almennyttige organisationer kan søge puljen. Dvs. foreninger samt selvejende- og offentlige institutioner.
  • Der kan søges fra 200.000 kr. til 1 mio. kr. inkl. moms pr. projekt.
  • Nordea-fonden modtog 124 ansøgninger i første ansøgningsrunde med frist 16. november 2022. Anden og sidste ansøgningsfrist er 22. februar 2023. 

Kommentarer