Debat og politik

Enighed om budget 2022

Foto: Lemvig kommune

Partierne Venstre, Socialdemokratiet, SF, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre, har den 6. september 2021 indgået forlig om budget 2022.

Med et underskud i Lemvig Kommunes budget på 36,3 mio. kr. var udgangspunktet vanskeligt. Forliget indeholder besparelser, reduktion af ambitionsniveauet på anlæg samt en skattestigning, mens der også er fundet plads til både udvidelser og nye anlæg.

Vi glæder os over, at alle partier er med til at løse den svære opgave med budgettet for 2022.

Ny udligningsreform medfører stor ubalance i økonomien

Forklaringen på underskuddet er udligningsreformen. I forbindelse med sidste års reform af udligningssystemet var Lemvig Kommune en af de eneste kommuner, uden for hovedstadsområdet og det østjyske område omkring Aarhus, der oplevede at blive stillet ringere end tidligere.

Det nye udligningssystem tager ikke højde for Lemvig Kommunes udfordringer. Kommunen får en markant ændring i demografien, et fald i skatteindtægterne, stigning i udgifterne til flere ældre samt flere på førtidspension og fleksjob. Udligningssystemet er dårligt til at opfange denne type sociale forhold, ligesom systemet ikke fanger, at det i en kommune som Lemvig, med få borgere og et meget stort areal, er meget svært, at tilpasse udgifterne til et fald i børnetallet.

Lemvig Kommune har en relativ høj skatteindtægt pr borger (over 90% ift. landsgennemsnit). Udligning af skatteindtægterne falder derfor fra 93% i det gamle udligningssystem til 75% i den nye udligningsmodel.

Der har været en stor reduktion i tilskuddet i forbindelse med faldende befolkning. Det var forventningen, at kriteriet skulle være mere stabilt i det nye udligningssystem, men det forventes at falde med ca. 50% alene fra 2021 til 2024.

Der er samtidig indført en faktor, som skal opfange ovennævnte tilpasning af serviceområderne i kommuner med et stort areal og en lille befolkning. Den vægtes desværre kun med 1% i udligningen, og faktoren kompenserer ikke for ovennævnte tab på tilbagegangskriteriet.

Med den nye udligningsreform vil vi i de kommende år opleve en stor ubalance i kommunens økonomi. Vi er derfor nød til, at rykke i alle håndtag. Der er gennemført besparelser, mindre anlæg og ændringer af finansiering med et træk på likviditeten til følge.

Det er desværre også nødvendigt at sætte skatten op i 2022, for at kunne fastholde et rimeligt serviceniveau. Vi har derfor fremsendt en ansøgning til Indenrigs- og boligministeriet om forhøjelse af skatten.

Besparelser, udvidelser og finansiering

Vi har sparet og effektiviseret for netto ca. 10 mio. kr. på serviceområderne.

Vi forventer at kunne spare 2,0 mio. kr. ved mere effektive indkøb. Endvidere er der lagt op til at spare 1 mio. kr. på administration. Der spares 3,7 mio. kr. på handicap- og psykiatriområdet, hvor der i sidste års budget blev udvidet med 8 pladser. Det reelle behov og efterspørgsel på de nye pladser svarer kun til 4 pladser.

Der er heldigvis også blevet plads til mindre udvidelser. Vi har afsat midler til tilskud til pasning af eget barn. Ordningen har været en succes, hvorfor vi ønsker at videreføre den.

Det er glædeligt, at vi har råd til afsætte 2,0 mio. kr. til at fortsætte ”bedre bemandingen på ældreområdet”. Evalueringen har vist, at puljen har givet et løft til området, som parterne har ønsket at fastholde.

Vi vil i de kommende år mangle hænder på ældreområdet. Der er derfor afsat midler til, at unge kan få et fritidsjob, og dermed forhåbentlig få lyst til at arbejde i ældreplejen. Der afsættes ligeledes ressourcer til at styrke indførelsen af velfærdsteknologi og digitalisering, der kan være med til at afhjælpe udfordringen med rekruttering af personale.

Der ansættes også en udviklings- og hygiejnesygeplejerske samt en ergoterapeut til genoptræning for at skabe en bedre ældrepleje.

I budgettet er der afsat ekstra midler til sundhedsplejen, fastholdelse af ressourcer til skolevægring og en socialrådgiver i Børne- og familiecentret.

Antallet af kommunens 6-16 årige falder, og vi er forpligtigede til, at kigge på udnyttelse af kapaciteten på skoleområdet. Det er derfor besluttet, at der arbejdes mod en bedre udnyttelse af nuværende kapacitet og et større samarbejde skolerne imellem. Som det første kigges der på fordele og ulemper ved en sammenlægning af overbygningen på Nr. Nissum børneunivers og Lemtorpskolen. De små årgange gør at de ville kunne samles på en skole uden at udløse en ekstra klasse.

Det er lykkedes os, at finde rum til anlægsinvesteringer på samlet 36,9 mio. kr. Det er dermed muligt, at forsætte forskønnelsen af land- og byområder samt renoveringen af lystbådehavnen i Lemvig.

Der er fundet plads til en tiltrængt udskiftning af IT til elever, børn og fagpersonale på skoler og daginstitutioner.

Der afsættes 0,5 mio. kr. til støtte af det store renoveringsprojekt i Biohuset.

Der er også en forståelse for Tuskær Kulinarisk Kunst- og Kulturcenters ønske om at restaurere/fornye stuehuset. Partierne bag budgettet ønsker at give et tilsagn om at støtte projektet. Endeligt beløb afventer projektets omfang og mulig medfinansiering.

Der bliver afsat 1,5 mio. kr. til færdiggørelse af parkeringsområdet ved det nye sundhedshus, og endelig en række puljer til renoveringer og udvikling herunder stier og broer.

Alt i alt et budget, der på trods af den stramme økonomi også sætter midler af til udvikling af Lemvig Kommune i det kommende år.

Kommentarer